Efter tv-serier som Downton Abbey och Mr. Selfridge har jag ett stort sug efter fiction om tiden runt första världskriget. Ken Folletts tegelsten Giganternas fall verkade helt rätt. Den handlar om några familjer vars öden korsas och korsas igen under 1900-talets dramatiska början, från kolgruverbetarstrejken i Wales före krigsutbrottet över första världskrigets skyttegravar till krigets efterdyningar.
Fast det börjar inte så bra. Romanen känns mer som en dramadokumentär än som en historisk roman, karaktärerna som en ursäkt för att rabbla historiska fakta. Och ska det rabblas föredrar jag sakprosa.
Men någonstans vid sidan 250 vänder det. Bokens huvudpersoner får ett allt större djup. De börjar bli intressanta och jag blir nyfiken på vad som ska hända med dem. Och sen blir det långsamt bättre. Follett är inte Nobelprismaterial men när han är bra är han en god berättare som levandegör historien på ett spännande sätt. När han är mindre bra blir det rätt träigt. I den här boken är han både ock.
Uppföljaren Världens vinter kommer i pocket i september. Den har hamnat på min köplista.
Betyg: 3 out of 5 stars
Orginaltitel: Fall of Giants
Översättning: Peter Samuelsson, Lennart Olofsson, Leo Andersson.
Förlag: Bonnier Pocket
Utgiven: augusti 2011
ISBN: 9789174292046
Antal sidor: 885